NEM BONYOLÍTJUK, csak LEBONYOLÍTJUK

Nem bonyolítjuk, hanem lebonyolítjuk

hisz kérés nélkül is bonyolult tud lenni még egy "sima" felújítás is, hát még egy építkezés!  Jó tervek és megbízható kivitelezők nélkül egyenesen agyrém lenne .

Étkező a dzsungelben

Trendi étkező a zöldben

Gondolj egy klassz lakásra! Megvan? Ja, hogy már megvettél egy telket, mert gyönyörű a kilátás, aztán kiderül, hogy a majdani házba alig fog besütni a nap, mert északi fekvésű, olyan meredek a terep, hogy ... Ne rémülj meg, hogy lukra futottál, mindig van megoldás! Persze a legoptimálisabb az előre gondolkodás, előbb, hogy MIT, utána azt, hogy HOVA. Ha jelenleg csak papíron létezik a ház vagy nem indult el a felújítás, akkor még van lehetőség a változtatásokra.

 

Íves kanapé íves pengefal előtt

A legjobb, amit tehetsz, hogy egyszerre ülsz le az építésszel (lakásfelújítás esetén rá nem mindig van szükség), a kivitelezővel és velem, a lakberendezővel. Mindenki más szemszögből látja ugyanazt, más kérdéseket tesz fel és más válaszokat ad. Hadd jöjjön egy jó kis közhely közhely: több szem többet lát. Egy ilyen beszélgetés után tájékozottabb leszel, könnyebben döntesz, hogy elkezded-e és ha igen, nyugodtabban, felkészültebben vághatsz bele otthonod megvalósításának.

A tervek birtokában jöhet a kivitelezők megkeresése és kiválogatása, párhuzamosan a burkolatok, berendezések megrendelésével, hogy ott legyenek, amikorra kell, ne álljon a munka, mert elmennek a szakemberek. Pénzből élnek ők is és az alkalmazottakat meg a járulékaikat akkor is kell fizetni, ha áll a munka.

A KIVITELEZŐKET IDŐBEN MEG KELL KERESNI, MERT A LEGJOBBAK KAPACITÁSÁT SOKAN ELŐRE LEFOGLALJÁK. NYÁR KÖZEPÉN MÁR ÉN SEM TUDOK MÁRÓL HOLNAPRA EMBERT AJÁNLANI. LEGALÁBBIS KICSI AZ ESÉLYE.

jó kivitelező=szép munka

épül a világító torony

Nem csak tervezés

Ne felejtsd el, hogy vannak dolgok, amikhez engedély kell, pl. a gázbekötés, új fűtőkészülék beépítéshez egy régi belvárosi házban a kéménybekötés is ide tartozik. Társasháznál kellhet bizonyos munkákhoz a többi lakó hozzájárulása is, hogy csak néhányat soroljak.

Ajánlás alapján válassz kivitelezőt?

Erősen javasolt lépés, de nézd meg, hogyan dolgozott annál, aki ajánlotta. Lehet, hogy neki mások az igényei, mint a Tied? Van, akit nem zavarnak a pontatlanságok, hanyagságok - észre sem veszi, és van, aki a legkisebb eltérést sem viseli el - ezek részben alkati adottságok is.
Ha nem alkudtad le a munkadíjat "túl rámenősen", akkor a tisztességes fizetségért várd el a tisztességes munkát.
Láttam olyat, aki azért ajánlotta villanyszerelőnek a sógorát, mert az hónapok óta nem kapott munkát, aztán kiderült, hogy nem is volt szakember, csak becsavart már pár villanykörtét életében. Szóval nem szabad minden ajánlást rögtön készpénznek venni.
Az újsághirdetés/Internetes hirdetés necces lehet, ezért nézd meg, miyen véleményt írnak a cégről/kivitelezőről mások.

MI A CÉRAVEZETŐBB?

Komplett kivitelező gárdát keress? Ez a lehető legjobb megoldás, feltéve, ha jó szakemberek.
Egyenként a legolcsóbbakat? Vagy jókat, akik viszont nem ismerik egymást?

A kivitelezők egyenként lehetnek nagyon jók, talpraesettek, azonban ha nem csapatban, hanem egymástól függetlenül dolgoznak, az sok félreértésre adhat okot, aminek súlyos anyagi következményi is lehetnek. Például a víz-, gázszerelő nem ismeri a villanyszerelőt, nem egyeztetnek, egyik elfúrja a másik vezetékeit, csöveit. A szép magyar beszédet valószínűleg nem ilyenkor lehet fejleszteni, ha jól sejtem.

Külön-külön minden kivitelezőnek lehetnek jó ötletei, hiszen sok lakásban dolgoztak már, rengeteg tapasztalatuk van. Ha elmondod nekik, mit szeretnél, biztosan megcsinálják. Én azért IS szeretek jó szakikkal dolgozni, mert rengeteget tanulok tőlük.
DE: nem látják a lakást egységében, nem is az ő feladatuk. Ami szerintük jó, mert egy másik lakásban bejött, az egyáltalán nem biztos, hogy a Te ízléseddel, igényeiddel, pénztárcáddal is összhangban lesz. Főleg az nem biztos, hogy lakásod, házad vagy irodád EGÉSZÉHEZ is passzolni fog. Ez persze gyakran csak utólag derül ki. Az ilyen helyzeteknek az lehet a vége, hogy a lakás úgy néz ki a végén, mintha tombolán nyert részletekből lenne összepakolászva.

Szereted a jó kis katyvaszt?

Mi lesz így az összhanggal, célszerűséggel és a szépséggel? Ilyenkor vagy beletörődsz, hogy drága pénzen nem az áhított lakás lett a végeredmény vagy jöhet a bontás és még drágább pénzen megcsináltatod olyanra, amilyenről eredetileg álmodtál. Ha még van rá lehetőség. Aztán elmész vendégségbe, ahol szakértő lakberendező tervezte a lakást és rájössz, mi mindent ki lehetett volna hozni akár kevesebb pénzből is... látsz olyan bútorokat, lámpákat, csempéket, amikről addig nem is hallottál. Látsz olyan briliáns, jópofa megoldásokat, amik meg sem fordultak a fejedben, hiszen Neked ez jobbára ismeretlen terület, Te a saját szakmádban vagy jó, arra fókuszálsz.

Az a lakás, ház sikerül a legjobban, ami még az építkezés/átalakítás megkezdése előtt az utolsó szögig ki van találva.
Nem hiszed? Akkor ehhez mit szólsz: van a mennyezeten egy darab lámpa kiállás, aztán megtetszik egy olyan lámpacsalád, amiből elszórtan vagy csoportosan többet is fel lehet rakni, mert úgy szép. A vezetékezés már rég kész, a lakás kifestve, ráadásul az étkezőasztal fél méterrel odébb lesz mégis, így maradnak a kényszermegoldások. Mennyibe is kerül, ha nincs átgondolva és újra kell csinálni?

EZT IS OLVASD EL!

Ha a fentieket még végigolvasni is sok volt, képzeld el, mennyi macera ezt végigcsinálni!
Nekem van benne gyakorlatom, főleg Budapesten és Pest megyében dolgozom, tervezéssel és Skype-szaktanácsadással viszont segíthetek, bárhol is lakjál.

LAKBERENDEZÉSI GYORSSEGÉLY ITT, KATTINTS RÁ!

 

0 Responses

  1. […] Ha tanácsot akarsz kérni - akkor KATTINTS IDE, ha a (gyerek)szobák tervezését, akkor KATTINTS IDE. […]

Leave a comment