NA, EZT JÓL MEGFÚJTÁK! VAGY INKÁBB MEGFÚVTÁK?

Az üveg fúvása a pontos megfogalmazás,

mert nem forró leves ez, hogy fújjuk 🙂   s épp a lényeg veszne el. Na de ne szaladjunk ennyire előre, hisz rá kellett jönni,  hogy mi az a lávafolyásban talált üvegszerű anyag. Vagy arra, hogy a sivatagba becsapódó villám helyén miért és hogyan keletkezett csillámló, üvegszerű, áttetsző anyag.  Mivel sem vulkánkitörésre, sem  villámlásra nem várhat az ember fia, hát kiagyalta, miként olvaszthatja meg a kvarchomokot, hogy üveget készíthessen belőle.

Rájöttek, hogyan olvaszthatják meg ők is a homokot. A forró olvadékba mártott üvegfúvó pipával buborékot fújnak, ezt forgatás és lóbálás  váltogatásával egyenletes vastagságú és a kívánt formájú üreges testté alakítják. A Vistosi álomszép lámpái is hasonlóan készülnek bár újabb technikákat is alkalmaznak.

Ezért forgatják az üvegeket

Részben az egyenletes falvastagságért, részben azért, hogy a levegőbuborékok kimenjenek belőle. Tudnunk kell, hogy a kézzel készült üvegekben mindig maradnak buborékok és pár szilícium kristály . Vannak, akik kifejezetten kérik is, hogy kicsit bubis legyen, mert ez bizonyítja, hogy manufaktúrából származó kézműves darabokkal büszkélkedhet.

Ebben a kis filmecskében közelebbről is megnézhetjük, hogyan születnek a legszebb darabok. Az is kiderül, hogy mennyire embert próbálóan küzdelmes ez a csodálatos foglalkozás.  Az üvegfúvók csak 4 órát dolgoznak, mert nagyon megterhelő. Képzelhetjük, milyen feladat egy 170 cm magas lámpa búra kialakítása...  (Amikor beszélnek, belegyorsíthatsz a filmbe, ha nem tudsz olaszul)
Amikor a mesterek pihennek, a többieknek is legalább 20 perces szünetekkel kell ülniük, hogy lehűljön a testük.

Persze az  olyan tömegtermékek,  mint az átlagos poharak és a konzerves üvegek  már gépi üvegfúvással készülnek, ami sokkal gyorsabb művelet és emberkímélőbb is.

A csodás üveglámpák több rétegből állnak. Az  első és utolsó réteg  mindig átlátszó kristályüveg, ettől olyan csillogóak, mint a szappanbuborékok.  Ez az eljárás biztosítja azt is, hogy a festékréteg ne sérüljön vagy kopjon le. A kisebb burák üvege általában 3 rétegű (30 cm átmérőig), de  a nagyobb átmérőnél 4-5 réteg is lehet a lámpa.
1 búrával 5-6 embernek kell dolgoznia.

A legdrágább, különleges üvegbúrák

Az üvegeket segédanyagok hozzáadásával lehet ragyogó színűvé varázsolni. Van lehetőség  megrendelni teljesen egyedi színű üvegeket is, de ehhez a kemence előkészítése kb. 2 hét, az egyedi öntőforma előállításával együtt ez hozzávetőlegesen 15ezer  Eurót kóstál.
Hidd el, az Aliexpress-nél ilyet nem kapsz és még a nevüket se mondd ki  🙂

Ha Velencében jársz, a gondola csak az egyik gondolatod legyen

Feltétlenül látogasd meg a Muránói Üvegmúzeumot is, gyárlátogatással egybekötve, csodás élmény!

https://museovetro.visitmuve.it/

No Comments Yet.

Leave a comment