A KŐ, AMI MINDENKINEK “KŐ”

Konyhatervezés során a munkapultot illetően sem könnyű dönteni. Ez itt alant egy kő, illetve kőszerű anyag leírása. Kevéssé ismert, de nagyon igényes, tartós és különleges.

Jártál már úgy, hogy elszíneződött, összekarcolódott,  megkopott a konyhapult? Mindenki konyhájában előbb-utóbb eljön ez a pillanat. Inkább előbb, ha nem volt tökéletesen kivitelezve, körbeszigetelve a mosogató körül, ezért vizet kapott és bedagadt? Na, ennek most véget vethetsz. Van valami számodra, ami megszabadít ettől a rémálomtól. További értéke, hogy vízfelvétele mondhatni nulla, mert nem szívja be a nedvességet. Ez olyannyira igaz rá, hogy mosogatómedence is készül belőle.

Nem, nem, ez nem műanyag, hanem 100%-ban természetes összetevőkből álló műszaki porcelán.  Po-hor-ce-he-láhán??? Hát hiszen az törik!
A Herendi,  Zsolnay és például a kínai porcelán is törik, így igaz. Rájuk méltóképpen vigyázni is kell.

Ezzel szemben a korszerű műszaki kerámiák szívósak: anyag összetételüknek és a gyártástechnológiának köszönhetően  jól tűrik a hirtelen hőhatásokat és a váltakozó mechanikai igénybevételeket is.  Magyarán a karc- és kopás- és vegyszerállóságuk egészen rendkívüli. Könnyedén  pucolhatod bármilyen háztartási  és ipari tisztítószerrel, ezért aztán maximálisan higiénikus is. ("csak" az egészségedre kell vigyázni, nézd meg, hogy mit használsz tisztításhoz)

Mivel abszolút hő- és tűzálló anyagokról van szó,  a forró vagy épp jéghideg edény, szerszám vagy eszköz meg sem kottyan nekik.  A konyhában, fürdőben, műhelyben nemigen van versenytársa, asztallap vagy konyhai munkapult és pult hátlap gyanánt  jó választás bent - padlót, falat, kandallót is burkolhatunk velük,  de kültérben hasonló célokra, sőt homlokzat burkolására is kiváló, UV-állóak, ezért nem fakulnak, nem porladnak.

A táblák könnyűek és vékonyak  (3,  5 és 12 mm vastagságúak), ennek ellenére nem hajlanak. Ha testesebb vagy a célnak megfelelően testesebb darabra van szükség, akkor össze is ragaszthatóak.

Hogy szépek-e? Igen. Sokféle szín, többféle felület, megjelenés közül  akár egészen simát, akár a kövekhez, fához, márványhoz, textilhez megtévesztésig hasonlító felületű változatot választhatsz, mindenhova olyat, ami tetszik és odaillik.

Mi az, amire a fenti leírás ráillik?  Ez a  NEOLITH.  Tudom, a következő kérdésed - jogosan, hogy ez ugye nem olcsó? Hát nem bizony.
Gondolj arra, hogy egy hagyományosat ugyan olcsóbban megúszhatsz, de az kevesebbet tud, hamarabb tönkremegy, ezért többször is le  kell cserélni.

A  Neoltih  akkor is jó választás, ha szereted a változatosságot  mert ha például új konyha - vagy fürdőszoba bútor  kerül a lakásba,  a pult akár maradhat is, mert ez nem kopik, ezért mindig  újnak fog kinézni.

A konyhatervezésben rengeteg lehetőség van, ha segítségre, tervezésre vagy tanácsra van szükséged, én itt vagyok.

 

Fotó: Sykora Konyhastúdió

No Comments Yet.

Leave a comment