DAGONYÁZÁS, LAMINÁLT PADLÓ VAGY HIDEGBURKOLAT?

Mi köze a dagonyázásnak a laminált padlóhoz?

Ne ijedj meg, nem lesz sáros a szoba, ha feltörlöd a padlót 🙂  A dagonyázást úgy értettem, hogy a laminált padló alá jobb választás az iszappapírnak is nevezett alátét, mint az "átlagos" kereskedelemben (főleg barkácsáruházakban) kapható társai.

Azt kérdezte valaki, hogy a nappaliban laminált padlót vagy hidegburkolatot rakjon-e le. A magam részéről  inkább laminált padlót javaslok, 22 éves lakberendezői gyakorlattal a hátam mögött, de nem az olcsó habalátéttel, mert pár év után összeesik, elporlad és nem tölti be a neki szánt funkciót. Ez még azzal is tetéződik, hogy az elporladó anyag a lapok között kikerül a levegőbe is.

Akkor mit tegyünk a laminált padló alá?

A jobb padlósoknak, mint pl. a Parador, van úgynevezett alátétpaplan névre hallgató papírja http://www.paradorparketta.hu/kiegesztok-111/alatet-153 , ez is megvehető hozzá. Ha nincs padlófűtés, akkor a tekercsben kapható parafa nagyon jó megoldás (párazáró fólia fölé), mert hőszigetel, rugalmas, nem megy tönkre, nem támadják meg a rovarok, anti-allergén, hogy csak pár jó tulajdonságát említsem.
A laminált padló önmagában is rugalmasabb, ezért jobban védi az ízületeket és nem hideg. A hidegburkolat kemény és csak a nyári melegben öröm, hogy hűvös.
Kisgyerekeseknek sem előnyös .

Mikor jobb a hidegburkolat?

A mediterrán országokban azért alkalmazzák ezt vagy a természetes kőburkolatokat, mert ott nyáron  folyamatosan hűteni kell, amin a napi többszöri felmosás párolgása is segít. Ezen kívül arrafelé a klíma nagyon kedvez a rovaroknak, nem kell áttelelniük sem, ezért több marad életben és sikeresen szaporodnak nagy számban,
A hidegburkolat náluk emiatt is megfelelő, mifelénk viszont nem feltétlenül.

Mikor jobb a laminált padló?

A laminált padló mellett szól az is, hogy könnyebb cserélni, ha megunja az ember. Képzeld el ugyanezt a ragasztott kőporcelán vagy mázas kerámia lapokkal...
Ha megsérül, akkor a klikkes rendszer miatt 1-2-szer visszaszedhető, bár kicsit macerás dolog, de működhet. Ennek persze  az is feltétele, hogy a sorok egyike se legyen sehol ragasztva. (biztos, ami biztos, itt-ott megragasztják a klikkest is, pedig nem szükséges)

Tudtad, hogy a laminált padló anyagának90%-a valódi fa?

A bútoriparban nem használható részeket (kis ágacskákat, feldolgozási hulladékokat) ledarálják, pépesítik és ragasztóval keverve a préselik nagy sűrűségű - azaz HDF, vagy közepes sűrűségű, azaz MDF anyagú padlólap formára. Felülre kerül a dekorréteg, ami lehet (UV-álló) fautánzat, kőminta vagy bármi más minta, amit a legfelső, melamingyantás bevonat véd a sérülésektől, kopástól. Legalulra is melamingyantás balanszréteg kerül, ez akadályozza meg, hogy a lapok  szélei felkunkorodjanak, eldeformálódjanak.

8 mm-nél vékonyabb padlólapot ne vegyél

Aztán már miért ne vennél vékonyabbat, ha az olcsóbb?  Mit számít az a 2 mm? Van egy jó, meg egy rossz hírem. Vagy két jó? Ha láttál már klikkes padlólapot, akkor nem nehéz belátnod, hogy hosszú távon stabilabb, ha a vastagabb lapok kapcsolódnak egymáshoz és nem törnek szét a nútoknál.  Amikor bútorlábak kerülnek a padlólapok gyengébb illesztéséhez vagy a görgős székekkel gurulunk rajta oda-vissza, előbb-utóbb be fog szakadni a gyenge anyag.

Ideillő idézet

"Az olcsón szerzett termék miatt érzett öröm mindig  rövidebb ideig tart, mint a rossz minőség miatt érzett bosszúság" - tartja a mondás.
Ha az anyagiak miatt aggódsz,  gondold végig, minek a megvásárlását vagy kivitelezést tudnád kicsit halasztani. Így veszítheted a legkevesebbet.

Tanácsokért engem is megkereshetsz, sok kincset rejt  a ládikám 🙂

 

No Comments Yet.

Leave a comment