TELEK ÉS HÁZ VAGY LAKÁS

Ne csak túl akarj rajta lenni, hisz...

"Egy lakás vagy ház nem nagyobb és kisebb dobozok összesége".
Mielőtt belevágnál, szánd rá az időt a mérlegelésre,  hogy a telket, házat megvedd-e, hidd el, megéri ezzel sokat foglalkozni.

Hogy ronthatod el már az elején: álmod a nagy telek, kertkapcsolat, sok tárolóhely - ne folytasd. Mekkora  "nagy", mennyi a "sok" tárolóhely, milyen a "kertkapcsolat", ezek nem igazi konkrétumok.
Ehelyett írd össze a családdal, milyen funkciókra van szükség a házban:
nappali - például kanapé, fotelok, akvárium, TV, Hi-Fi, nemdohányzó asztal, satöbbi,
terasz, konyha, étkező, gyerekszoba (mennyi?) - melyik  nyílna a nappaliból és fontos minden további helyiség a helyiségkapcsolatokkal együtt.  Ha még csak tervezed az építkezést, akkor különösen hasznos eszköz lehet.

Ez lehet az álom, de a valóság is? Hány szappanbuborék pukkan ki?

Puska, FUNKCIÓSABLON

HÁZ FUNKCIÓSABLON
1 szintes házhoz

Az, hogy  ki kell-e pukkasztani párat, sok mindentől függ, ez egy GAZDÁLKODJ OKOSAN játék is lehet.

Hogyan lehet az optimális lakásfelosztásig eljutni? KEMÉNY MUNKÁVAL!
Indulj az egyszerűbb kérdésektől, helyiségenként.

Előszoba
Hova rakom a kabátot, újságot, leveleket, mobilt, kulcsokat, amikor hazajövök?
Hol tartom a porszívót és a többi takarító eszközt? Van-e hely a tükörnek? Le tudok-e ülni a cipőcseréhez?
Folytasd a saját kérdéseiddel minden egyes helyiségben.

Ha tisztul a kép,  a ház/lakás lehetséges alaprajza alaposan módosíthatja a lehetőségeket, meg az is, hogy hány szintes. Ezért jó ötlet a funkciókat átgondolni akár több variációban is.
Ha most azt gondoltad, már kész is vagy ezzel a szakasszal, jelentem: tévedsz, ez még csak a kezdet 🙂

ALUDJUNK RÁ EGYET!

A család minden tagja beleirogathat, nézegetheti. De aztán a vázlatnak 1 HÉTIG FELÉ SE NÉZZ! Az agyad addig hadd pakolássza a puzzle darabokat. A pihentetés után kukkold meg, mire jutott. Szinte tuti, hogy az eredményen fogsz változtatni.  Neeeeem, még mindig nem vagy kész! Ezzel a koncepcióval már hívhatod az építészmérnököt. De  ne csak őt, hanem a gépészt és a lakberendezőt is. Ideális esetben még nem vettél telket vagy átépítendő/bővítendő házat, így a Te igényeid mindhármuk speciális tudásával a legideálisabb eredményre vezethet.
Miért lenne ez ideális?! Mert kiderülhet, hogy a telek formája, tájolása, lejtése, beépíthetősége miatt a terved nem - vagy csak sok keserű megalkuvással lehetne megvalósítható. Mert kiderülhet, hogy van olyan megoldás a gépészetben, ami nem az építész kompetenciája. Mert kiderülhet, hogy van egy csomó ötletesebb, jobban lakható és mutatós megoldás, amiben meg a lakberendező a legjártasabb. Hármuk összeadott tudásával sokat nyerhetsz.  Indulj ki magadból.  A te munkádat a te tudásod nélkül ki tudná tökéletesen és gyorsan elvégezni?

Biztosan ismered: "ha azt gondolod, a szakember sokba kerül, bízz meg egy amatőrt." 😀

Hatalmas gratula, ha az első nagy lépésen túl vagy!