HURRÁ, MOST DŐL EL, HOGY FOG MAJD KINÉZNI

KIVÁLASZTÁS, BESZERELÉS  és BEÉPÍTÉS

Elérkezett a megvalósulás pillanata. De előbb még van pár komoly feladat. Talán nem hiszed el, de akkor szabad csak belekezdeni a kivitelezésbe, amikor már minden ki van választva. Szóval nem hiszed el? Miért nem elég akkor kiválasztani a lámpákat, bútorokat, szanitereket, amikor már kész a ház? Hú, milyen könnyen bebizonyítom, kapaszkodj!
Átalakításkor vagy társasházi lakások esetén több a kötöttség, mint az új házaknál, de az előre gondolkodás mindkettőnél jobban kifizetődik, mint az újratervezés. (Főleg nem kell frászt kapni, mint az egyik GPS-em esetén, amikor újratervezés után felordított, hogy "Ott repül egy döglött varjú!")
Na, akkor nézzük szépen sorban pár banánhéjat (inkább, mint a varjút)- egy kötetnyit tudnék róla regélni, de most csak a legcsúszósabbakat említem.
A lámpahelyek meghatározásának épülő ház esetén van nagyobb jelentősége, mert monolit födémnél (amit öntenek, nem pedig előregyártott betongerendákat használnak), a kiállások helyére kötődobozt tesznek, hogy oda ne folyjon be a beton. Ha utólag találod ki, hogy nem egyetlen csillárt szeretnél odatenni, hanem több függőlámpát vagy máshová kerül mondjuk az étkezőasztal, mert megváltoztattad a tervet, bajban leszel. A födémet az új lámpahelynek sem "illik" vésni, mert gyengül a szerkezete. Ha pedig - többszintes lakás esetén padló- és mennyezeti fűtés/hűtés lesz - embert nem találsz, aki hozzá mer nyúlni a plafonodhoz. Létezik ugyan speciális szkenner, ami megmutatja, hol, milyen mélységben futnak a csövek, de nem sokat érsz ezzel az infóval, főleg a födémeknél, ahol a vasháló is bezavar. Falfűtés esetén "a nemzetközi helyzet egyre fokozódik", mert a már betekert csövekhez nem nyúlhatsz, így oda utólag konnektort, kapcsolót, fali lámpát is majdnem lehetetlen beszerelni, TV-t sem tehetsz rá, sőt semmit, mert a sugárzó hőt lefogja. Mint amikor napozás közben eléd áll valaki. Rögtön érzed a hőmérséklet különbséget. Ez a fűtésfajta megér egy külön fejezetet.

Nem könnyebb a helyzet a szanitereknél sem. Mostanság nagy divatja van a síkban burkolt zuhanyfülkéknek, de ha utólag szólsz a mestereknek, hogy ilyet akarsz, már megint balhé lesz, mert alapfeltétel az erre alkalmas szifon, amit nem biztos, hogy be lehet süllyeszteni a födémbe, hogy a víz ne kifelé folyjon. (Na meg olyan födém kell, amibe bele is fér) Van még ezzel más gond is, jobb a zuhanyálca, amiből létezik már teljesen lapos vagy épp csak kiemelkedő - és gyönyörű szépeket lehet kapni, akár egyedi dekorációval is. Másik kedvencem a hidromasszázs kád esete. Ha inkább zuhanyozni szeretsz, ne ezt válaszd, mert ha nem használod legalább két naponta, guszta kis biofilm keletkezik a csövekben. Tudod, az a barnás trutyi, amit a mosogató és a mosdó lefolyójában látni takarításkor. Ha ezt hagyod kialakulni, a víz megeresztésekor szépen benyomul a kádba az összes baktériummal együtt. Az ideális fürdőhab nem pont ilyen... "Jó pénzért" lehet olyan típust választani, ami kiszárítja és fertőtleníti magát, de ez persze nem a "kici óccó kínai" árkategória, így hát indokolatlanul ne adj ki pénzt.
Ha mégis ilyet szeretnél, előzőleg ne felejtsd el odavitetni az áramot, (meg a szupi bidéfunkciós WC-hez is). Lehet, hogy csak pár év múlva lesz rá pénzed? Akkor is építéskor vagy felújításkor vezettesd oda, így mikor eljő a nagy nap, nem kell szétveretni az egész fürdőt. (Ha mégsem lesz ilyened, legfeljebb pár méter vezeték és egy kis munkadíj bánja)

Bútorozáskor is érhetnek meglepik, ha nem tervezel előre. Tegyük fel, hogy a szállítók sikeresen átverekedték magukat a szűk lépcsőfordulón, aztán odaértek a 90 cm széles ajtóhoz, amin a szép nagy ülőbútor sehogy sem fér át... Terasz nuku, vagy ha mégis létezik, a lakás a sokadik emeleten van. Hiába a penthouse lakás örökpanorámával, örökké emlegetni fogod azt a napot.
Ó, a gipszkartonról se felejtkezzünk el. Szerintem jobb a tégla, pl. Ytong, de ha nem, hát nem, vannak a kartonnak is előnyei. Jó kivitelező magától is gondol rá, hogy tegyen közé megerősítést (fenyőlécet vízszintesen 40 vagy 60 centinként) hogy ne szakadjon ki a falból a lebegőpolc vagy a felsőszekrény, netán elbírja a TV-t konzolostól.
Igen-igen, tudom, kell majd valamit mesélni az unokáknak is, hátha nem nevetnek ki 😀