MILYEN SZÍNŰEK LEGYENEK A GYEREKSZOBÁK FALAI? I.

Jó kérdés: milyen színűek legyenek a gyerekszobák falai?

A képen látható enteriőrt a Madagaszkár  című film ihlette, ezért itt  a természet színei köszönnek vissza. A  film szereplői egy állatkertben születtek és nőttek fel. s mint tudjuk, az állatóvodák színvilága nem olyan, mint az emberóvodáké 🙂

Szokás szerint az utóbbiak falait pasztell színűre festik, otthon a babaszobákban a lányokét rózsaszínűre - vagy ahogy Emese barátnőm mondja tréfásan: razsaszínre, a fiúkét meg kékre. Ha meg kisfiúk és kislányok is osztoznak a szobákon, akkor a ligetszépe halványsárgája a biztos befutó.

Ahogy nőnek a gyerkőcök, a szobafalakon már erősebb tónusokat látunk, a falak, az ágyak és a játékosdobozok is a legélénkebb színekben tobzódnak. Ezek a színek viszont túlságosan stimulálók lehetnek és ez nem túl jó sem a hiperaktív gyerekeknek. Még  az "átlagosan" élénk gyerkőcöknek is nehezebb elaludniuk, annyira feldobja őket ez a színorgia. Szerencsésebb dolog inkább narancsok, zöldek, lilák közép árnyalataiból válogatni. Ezek mindig elég érdekesek és azért is jók, mert a meleg és hideg színárnyalatokból is van bennük valamennyi.  Nem hiszed? Akkor: a zöld a kék és sárga keveréke, a lila meg kékből és pirosból születik, és így tovább.

A fehér, a zöld meg a barna

A fotókon látható babaszobát , kolleganőim Pocsalyi Julika, Belákovics Koronczay Noémi és Cseh Vanda tervezték a 2015-ös Bútorvilág kiállításon a LOSZ egyik standjára. Remek példa arra, hogy nem dől össze a világ, ha a gyerekszoba nem a kötelező kék vagy rózsaszínben virít.

Mindössze három színt használtak, a zöldet, barnát és fehéret, ezeket viszont több felületen: textileken, bútorokon, padlón és a dekorációkon, ezért harmonikus, üde és játékos, de nem harsány.
Bájos megoldás a saját kezűleg is elkészíthető, egyforma méretű négyzetekből  álló falpanel.

A képecskék is a gyerekszobába illenek, és nézzük meg a világítást is, mennyire kellemes. - bár valamennyire a pavilon  lámpái is befolyásolják az összképet, de nem zavaró.

A standunk témáit minden enteriőrben filmek ihlették, ezért látjuk fent a "negatív"  szegélyét, amilyet a mai gyerekek már nem is látnak ebben a mobiltelefonos világban.
A mesék azért szerencsére még léteznek, hogy a képzelet világába repítsenek bennünket.

This slideshow requires JavaScript.

A képekre kattintva nagyobb fotókat látunk..

Tovább fantáziálva térjünk ki egy kicsit a mintákra is, hisz azok is beleszólnak a látványba. Akkor simulnak bele a szoba látványába, ha színei  a már meglévő berendezéshez igazodnak. Lehetőleg ne essünk túlzásba, a mintákból legyen kevés, hisz a játékok amúgyis színesek, s ha ezt elfelejtjük, könnyen áteshetünk ama bizonyos paci túloldalára.

Kicsi gyerek - kicsi szoba?

Ide betenni a gyerekeket rossz ötlet, csak ha nincs más lehetőség, akkor tegyünk döntsünk így. A kicsi szobából seperc alatt bekúsznak a játékok a nappaliba, ami nem mindig a legjobb ötlet.  Jobb választás, ha valamelyik nagyobb szobában kapnak helyet, amibe úgyis egy-kettőre "belenőnek". Ott kedvükre  "tombolhatnak", ricsajozhatnak,  nem kell gyakran rájuk szólni, amikor egy kis csöndre vágyunk.  Azért is jó, ha van elég hely, mert így mi is beugorhatunk közéjük, játszhatunk együtt, s újra gyerekké válhatunk. Ki ne vágyna erre?

Ha tanácsot akarsz kérni - akkor KATTINTS IDE, ha a (gyerek)szobák tervezését, akkor KATTINTS IDE.

No Comments Yet.

Leave a comment