KAPCSOLTAM!

...avagy a jó világítástervezés és a villanykapcsolók titkai

Az alábbi írás is lehetne kvízjáték, hisz egy otthon világítás tervezése még a gyakorlott lakberendezőknek is a legnehezebb feladatok egyike. Volt már olyan ügyfelem, aki azt  mondta, én ezzel ne foglalkozzak, majd a villanyszerelő megoldja. :O

Képzeld el a szerencsétlen szerelőt - ugye ő(k) és a vizes(ek) jönnek először vésni, amikor már állnak a falak, mármint a főfalak.   Beállítják csórit egy töküres helyiségbe, ami majdan a nappali, étkező és az amerikai konyha lesz, talán konyhaszigettel, ami a mosogatót, vagy a főzőlapot is foglalhatja magában.  Vagy még kacifántosabb - amikor a lakásátalakítás során egybenyitunk/szétválasztunk két vagy több helyiséget, ezért biztosan át kell helyezni/megszüntetni/új helyeket kialakítani a lámpáknak, konnektoroknak, kapcsolóknak, netán új vízkiállásokat, lefolyókat létesíteni.

A kivitelező ezt látja, ami a fotón van.
(vagy a csupasz falakat)

Egybenyitott terek: hol lesznek a bútorok, kapcsolók, dugaljak, lámpák?

Egybenyitott terek: hol lesznek a bútorok, kapcsolók, dugaljak, lámpák?

Ha nem kap egy pontos, méretezett tervet a funkciókról, méretekről, pontos részletekről, vajon honnan fogja tudni, mit javasoljon? Nyilván el akarja végezni a villanyszerelői munkát. De ki fizeti meg az idejét, amit a "kitalálásra" fordít a szerelés helyett? ( És az embereit, amíg állnak?) Így szegény a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldást fogja választani, de ez nem feltétlenül a legoptimálisabb és a legmutatósabb, amilyen lehetne. Hisz nem tudja, pontosan mekkora bútorok, készülékek lesznek és  ezek milyen sorrendben kerülnek be. Hol, milyen és mennyi lámpa kerül a helyiség(ek)be - meg még hosszan folytathatnánk.

Mennyibe kerülnek egy lakás villanykapcsolói, szerelvényei?

Ezek még csak a kapcsolók...
Gondoltál már rá, hogy ezt is számításba vedd? Ha nem, akkor most tedd meg, de előbb csüccs.

Mitől függ, mennyit fogunk fizetni?

  1. a ház méretétől
  2. a funkció szükséglettől
  3. az energiahatékonyságtól
  4. a választható stílustól, színektől és anyagoktól
  5. a sorolhatóságtól

1.  Hány szoba, helyiség, hány emelet, van-e kert, ahová szintén kell áram.
2. Az átlagos otthonokban a legtöbb funkciója a konyhának és a nappalinak van a már említett kapcsolókon, konnektorokon kívül: tv- és telefonaljzatok, USB töltők, termosztátok, mozgásérzékelők, időzítő kapcsolók , redőnymozgatók, audió-videó csatlakozók, riasztó és így tovább.
3. Energiahatékony funkciók: mozgás- és jelenlétérzékelők, programozható termosztátok, fény- és szélérzékelők, alkonykapcsolók, fényerőszabályzók.
4. A magasabb árfekvésű szerelvénycsaládok esetén nagyobb az anyagválaszték, ez a Schneider Electricnél  (se.com/hu) valódi fém, valódi üveg, valódi kő lehet és persze műanyag. Az olcsóbbak közt megtaláljuk ezek imitációit, a legolcsóbban pedig csak (szép) műanyagból készülnek.
5. Manapság már nem kell egyesével felszerelni a többszörös szerelvényeket, mert vannak sorolókeretek. Általában 1 és 5 közötti, vízszintes és függőleges sorolások kaphatóak. (nem mindegy, hogy melyiket vesszük hisz pl. a kapcsolókat fel-le billentjük. Nem fordíthatjuk el, mert akkor jobbra-balra  kéne billenteni, de nem csak ez a gond.  A szerelvények ára elég borsos lehet összességében,  ezért is fontos alaposan végiggondolni.

Na és akkor a "piszkos anyagiak"

Egy 50 m² alapterületű lakás esetén  150-200eFt az alap, a felsőkategóriás szériából ugyanez 1,1 millió Ft-ba kerül. 100 m²-es házban ez 1,5-2 millió is lehet.Persze a két szélső érték között van mozgástér, hisz 2022-ben 11 fajta termékcsoportból választhatunk ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően.

Lehet faragni  a költségekből?   Hát persze! A spájzba, garázsba,  TV mögé felesleges volna drágább darabokat szereltetni, mivel nem fognak látszani. Ezzel rögvest drasztikusan lecsökkenthetők a kiadások.

Javaslatok
A gyerekszobákba választhatunk kétféle keretet, először színeseket, majd amikor "kinövik", lecseréljük "komolyabb" fazonra.

Érdemes tartalékba is venni pár kerettel többet venni arra az esetre, ha elrepednek vagy bármi bajuk esne.  Ja, hogy ezt elhalasztanád, így is vagyonokat költötél már?
Biztos, hogy lesz ugyanaz a szín, anyag, forma évek múltán is?  A cég létezni fog még?

A világítástervezés az egyik legösszetettebb feladat az otthonteremtés során.
Ha elakadsz vagy megerősítést kérsz, kérhetsz tőlem S.O.S. ONLINE LAKBERENDEZÉSI TANÁCSADÁS  -t  is.
Neki sem akarsz állni? Akkor nézd meg a  LAKÁS OPTIMALIZÁLÓ KISCSOMAG-ot vagy a TELJES KÖRŰ LAKBERENDEZÉSI CSOMAG-ot, netán a  KOMPLETT FELÚJÍTÁS, LAKÁSÁTALAKÍTÁS lehetőségeket is, hasznát veheted bármelyiknek 🙂

Schneider kapcsolók és keretek

Schneider kapcsolók, keretek választéka

No Comments Yet.

Leave a comment