AZ ÁTLÁTSZÓ HOMOK TITKAI

Na ne hülyéskedj már,  átlátszó homok?

Amikor a homokos tengerparton jártál , biztosan nem az járt a fejedben, hogy üvegpoharak, üvegtáblák vagy épp szépséges üveglámpák alapanyaga van a talpad alatt.
Ha kézbe veszel egy maréknyit azokból a kicsit átlátszó,  nem színes homokszemcsékből, más néven kvarchomokból,  tudd, hogy belőlük készül a látható és nem látható  dolgok jelentős része is. Folytasd a sort: optikai kábel,  üvegszálas anyagok, üvegbeton, üvegtigris, - ja, ez nem 🙂

Az üveg csak elvileg színtelen. Tudod, hogy mitől zöldes, olykor barnás, amit nem is színeznek? Ugyanakkor a kristálypohár miért teljesen áttetsző?
A kvarchomok a szilícium kristályok mellett többféle ásványt is tartalmaz. Ahhoz, hogy víztiszta és csillogó legyen, a gyártás során ólom-oxidot adtak hozzá. Így született a 17. században az ólomkristály, de nemrég az EU betiltotta ennek használatát. Pffff...

Akkor most mi lesz? Azért  a helyzet nem reménytelen.  Az alapanyagok, így az üvegé is,  eltérő minőségűek, így létezik ólom-oxid nélkül is víztiszta üveggé olvadó szilícium.  Ezt Párizs közelében bányásszák,  kiválóan alkalmas az áttetsző üveghez. Van még egy alternatíva, ez egy, az ólmot kiváltó ásvány, ami csak Kínában található.  Naná, hogy jó drága, de legalább pótolható vele,  nem ártalmas és ugyanolyan szépséges az eredmény.

Az üveg és a szendvics

Az üveg trükkös kis cucc, hasonló tárgyak is képesek totál eltérő tulajdonságokkal rendelkezni.
Nü, itt van rögtön a hőálló üveg,  lánykori nevén jénai. Bór-dioxid hozzáadásával remekül bírja a hirtelen hideg- vagy meleg sokkot. Biztonsági üveggé akkor válik, ha szinte olvadásig hevítik, majd  hirtelen hideg levegőt fújnak a külső felületére, azaz edzik.  Az ilyen üveget könnyebb hajlítani, mint a közönséges fajtát.  Ugyanolyan nehéz összetörni, mint a szendvicsként összeragasztottat, melynek közepére műanyag réteg  kerül.

Miért biztonsági?  Mert ha össze is törnek, nem éles szilánkokra, hanem morzsákra esnek szét. A ragasztott réteg  a szétszóródást is akadályozza, ezért  használják az autók szélvédőjeként vagy a házak betörés elleni ablaktábláiban.

A síléctől az optikai szálakig

Az üveg nem csak táblákban, hanem vékony szálak formájában is verhetetlen. Mi több, hajlítható és erősebb, mint az acél. Az üvegszálas műanyagot - szénszálakkal együtt hajótestek, autó karosszériák és sporteszközök gyártásakor is használják,  sílécek, síbakancsok, botok is ettől lesznek erősek  és rugalmasak.

Az üveg az egyik leguniverzálisabb  anyag, melyből az egészen pici tárgyaktól az üvegpalotákig vagy például az athéni 12 méter magas maratoni futó szobráig a legváltozatosabb formában és funkcióban jelenik meg.

A lakberendezésben az üvegbútoroktól a zuhanykabinokig, a lámpától az üveglépcsőig számtalan helyen bukkan fel e csodás anyag.  Blogomban több cikk is szól erről.

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment