A színes-szagos lakberendezés kapszula

A színes-szagos lakberendezés kapszula esete - avagy mire elég 35-40 millió Forint

Avagy az átlagos facebook csoportok kockázatai - persze csak ha komolyan vesszük őket.
Megkérdezte egy fiatal pár:  érdemes-e ennyi pénzzel belekezdeni az építkezésbe?

Dőlt ám a sok okos és kevésbé okos tanács, de inkább az utóbbi. Vannak, akik itt élik ki, hogy végre van, aki meghallgatja őket és nem hurrogják le, még mielőtt megszólalnának. Az sem számít, hogy nem értenek ahhoz, amiről határozott véleményük van és nagy hülyeségeket hordanak össze. Voltak, akik láthatóan átélték már az építkezés viszontagságait, nem mondtak sületlenségeket, de az igények és körülmények ismerete nélkül ők sem adhattak használható tanácsokat.
A probléma nem velük van, hanem azzal, hogy a kérdést nem a megfelelő helyen és nem hozzáértőknek tették fel.

Ide passzol a klasszikus hajós vicc:

A kapitány leszól a gépházba:
- Mennyi?
Gépházból visszaszólnak:
- 80!
Kapitány:
- Mi 80?
Gépházból:
- Miért, mi mennyi?

Sok mindentől függ, mire elég a 30-40 millió.

A recept: végy egy tonna türelmet, egy tonna időt és néhány olyan szakembert, akiket semmiképp nem érdemes kikerülni, nem úgy, mint aki azt ajánlotta: "hagyjátok ki a műszaki vezetőt, mert egy rakás pénzt spóroltok meg ezzel is". Na pont ő az egyik, akit véletlenül sem hagynék ki a sorból.

Na jó, de tényleg, hogyan válasszunk jó tervezőt és kivitelezőket?

Tervezőt optimálisan a lakberendezővel együtt - s ne hidd, hogy most hazabeszélek.  Vagy hidd nyugodtan, de utólag ne panaszkodj, hogy senki sem szólt  🙂
Amíg nem találják ki a színes-szagos lakberendezés kapszulát, addig jobban jársz, ha hívsz egy gyakorlott lakberendezőt, aki segít Neked és egy csomó pénzt is megtakarít, vagy magad próbálod kitalálni, ami okozni fog jó pár fejfájós órát. Bármi legyen a foglalkozásod, fogadok, kapásból felsorolod, mi az, amibe beletörhet egy "amatőr" bicskája, mert még nem tudja, hogy nem tudja. Ezért született meg a mondás, miszerint az első házát az ember az ördögnek építi... (a többit is ? - csak legfeljebb kisebb ördöggel)

Csak egy példa, hogy értem ezt: az egyik munkámnál konyhaszigetet terveztünk be, ami az eredeti építész terven még nem szerepelt. Egyeztettünk az építésszel, így még időben bekerült minden a szerkezetbe, az építkezés során odavezettük az áramkiállást a készülékekhez. (A szigeten is mindig kell néhány dugalj a konyhai robotgépeknek - vagy ahogyan itt megtörtént, egy - japán grill kerül oda és erről a legelején nem volt szó. Így áramunk ugyan volt, csakhogy a sziget felett a mennyezeten már nem tudunk elszívót elhelyezni.  Ilyen esetben a pultba süllyeszthető elszívó is megfelelhet, ha belső keringetésű, azaz nem vezetjük ki a kültérbe.  Utóbbira már nincs is lehetőség, mert padlófűtéses a lakás, a mennyezetben ott a világítás, a szellőző rendszer csövei, stb.  Betont amúgy sem "illik"  vésni, mert gyengül a szerkezet.   Le van már minden burkolva, a házon 20 centis a hőszigetelés, mindezt meg kellene bontani.  Szándékosan hoztam ilyen extrém példát, mert ezen lehet leginkább bemutatni, mivel járnak az utólagos változtatások - illetve milyen megalkuvásokhoz vezethetnek. Ugyanígy mosogatómedencét sem lehetne már utólag beépíteni. Minden mindennel összefügg.

Térjünk vissza a kivitelező választáshoz

Általában ajánlás útján keresünk, de nézzük meg a munkáját annál,  aki ajánlotta. Ami a szomszédnak, rokonnak megfelel, nem biztos, hogy nekem is jó, nem egyforma az igényszintünk. Természetesen több ajánlatot is be kell kérnünk, ehhez viszont tudnia kell a vállalkozónak, mit várunk tőle.

PÉLDA a burkolásra - azaz mit kell tudnia a burkolónak

Legegyszerűbb a mázas kerámia lap, 33*33cm-es, ebből egy dobozban egy nm-nyi van a fugákat is beleértve. Hálóban lerakva (mint a kockás füzet mintája) a legolcsóbb, még a 30*60-as lap lerakása sem drágább.
Ugyanez gres (kőporcelán) lapokkal már többe kerül, mert más a ragasztója és mivel nagyon kemény, zabálja a flex korongot, ami nem a legolcsóbb cucc.
Ha már valamilyen lerakási mintában és/vagy  több színű lappal burkoltatunk, több a munkadíj. A manapság divatos nagyméretű lapok lerakása még drágább.  Hohó, hisz az csak pár lap egy fürdőben, miért lenne drágább?  Az 1,2m-es lapok vágásához speciális csempevágó való, amibe belefér egy ilyen méret. Plusz 70 cm szélességig még át tudja fogni egy ember biztonsággal, de az ennél nagyobbakhoz általában ketten kellenek, plusz jó, ha van speciális szintező is. A mérete miatt vágáskor sérülékenyebb, jobban kell vigyázni, hogy ne törjön. De nem csak az egyre nagyobb, hanem az egyre kisebb lapok lerakása is költségesebb, gondolok itt a mozaikra.
Az összes szakmával kapcsolatosan fel kell tennünk- előszöris magunknak - a lehető legtöbb kérdést, hogy legalább közelítően pontos árajánlatot kapjunk. Legjobb, ha megtaláljuk a megfelelő generálkivitelezőt,

Szóval mindenek előtt le kell ülni tervezni - minél több adat birtokában. Némi hajfesték vagy  paróka is jó, ha kéznél van 🙂

Már csak közel nulla energiaigényű házakat lehet tervezni,  (bár ezen most lazítottak egy kicsit) megújuló energia felhasználással, viszont ezeknél sok minden többe kerül, mint az eddig építetteknél. A várható rezsi összegében azonban visszajön a ráfordítás. (csak sajnos előre kell befektetni.) Megújuló energia pl. a hőszivattyús és a napelemes rendszer. Mivel ezek alacsony hőmérsékleten működnek, nagy fűtőfelületet igényelnek: mennyezeti hűtés-fűtés, falfűtés-hűtés, padlófűtés.

AZAZ RENGETEG CSŐ került a falakba és az ÉPÜLETSZELLŐZTETÉS is kötelező elem lesz, annak a csövei is az épületszerkezetbe kerülnek.
CSAKHOGY: a falfűtés elé még egy nagyobb festményt sem tehetsz a falra, mert
-csökken a fűtőfelület
-elfúrhatod a csövet
Akkor a mennyezetre sem rakhatsz dekoratív  ÁLMENNYEZETET -rejtett világítással az előző okok miatt?
Hova teszed utólag a csillárokat, lámpákat, kapcsolókat?
Nem fúrhatsz be polctartókat a falba? Szerintem tudnád folytatni a sort.

EZÉRT ELŐRE, még  a tervezési fázisban érdemes végig gondolni  (nem csak) a lakberendezés szinte minden elemét, hogy ne kelljen utólag megalkudni és szomorkodni, ha nem az valósult meg, amit szeretnél. Vagy többletköltség és időbeli csúszás fejében vésni, bontani, ha még érdemes és lehetséges.

Ha pl. öntött monolitfödémes lesz a ház, akkor a lámpakiállásokat már ekkor ki kell "rekeszteni" a betonból, azaz beraknak egy kötődobozt, hogy ne folyjon bele a beton.  Rizikós és nem tanácsos utólag vésni a mennyezetet. (nem lesz, aki el meri vállalni, a rengeteg vasbeton és cső miatt a falszkenner is használhatatlan)

A MÉRETEZETT VILLANYSZERELÉSHEZ is előre ki kell találni a berendezést, hogy tudd, honnan mit akarsz megvilágítani és kapcsolni és ehhez a gépésztervezővel együtt hol lehet és kell a csövek helyzetét módosítani. (Lemérni és lefotózni az építés ideje alatt!)
Gondolj bele: pl. "amerikai konyhás", étkezős nappali: PONTOSAN hol lesz a konyha, az étkező asztal, a TV a kanapéval, fotelekkel, stb.

ÉS AKKOR MÉG CSAK A konyháról és csak a VILÁGÍTÁSRÓL BESZÉLTÜNK...
Sajnos a 3 milliós hozzájárulás, támogatás  - pláne a mai viszonyok között  -  nem mondható komoly segítségnek. Persze nyilván ez is "talált pénz", aminek örülnünk kell, igyekezzünk okosan elkölteni.

Olvasd el a költségvetés előkészítéséről szóló további írást ITT.

FOGY AZ IDŐ és kéne egy kis segítség?
Miként legyen szép az otthonod és a bankszámlán is maradjon pénz?
OLVASD EL EZT IS!

 

No Comments Yet.

Leave a comment