A PÁRATLAN SZÁMÚ TÁRGYAK TRÜKKJE

Mi abban a pláne, ha páratlan számú tárgyakat használunk?

Könnyebben teremthetünk harmóniát, vizuálisan érdekessé tesszük a látványt. A dolog lényege olyan egyszerű, mint a faék: a páratlan számú tárgyak együttesen sokkal természetesebb, keresetlenebb hatást keltenek, nem annyira erőltetettek, mint a páros számúak. Továbbá sokkal tetszetősebbek, megjegyezhetőbbek és nagyobb hatást gyakorolnak ránk, mint a páros számúak.

Miért van ez így? Bár tudjuk, hogy a dizájnban a szimmetria kiemelten fontos,  az otthonunkban viszont élettelen, rideg hatású, mondhatni természetellenes, ha túlságosan dominál.

Ez a páratlan módszer abban is segít, hogy a tárgyakat magasságuk, anyaguk vagy formájuk szerint rendezzük el, így alkotva érdekes egységet.

FONTOS, hogy legyen valamilyen közös tulajdonságuk. Ez még akkor is működik, ha nincs jelentősége a mennyiségnek, - vagy ugyan nem páratlanok, a különböző színek vagy anyagok  miatt elsőre talán nem nyújtanak egységes látványt, mégis "rend" van közöttük.

Egy kis plusz segítség

  • Vízszintes felületeken (pl. asztal, komód, kisszekrény) a tárgyak csoportosításában legyen HIERARCHIA: hármas csoportokban működnek a legjobban. Vagy a magasságuk, vagy a formájuk, vagy a méretük legyen eltérő - de ne túlzóan. (például az egyik ne legyen ötször akkora, mint a másik)
  • A minták száma egy szobán belül MAXIMUM 3 lehet. Nem könnyű a harmonizálás, de a szabályok betartásával nem lőhetünk nagyon mellé. Tehát 3 minta, de legyen AZONOS a SZÍNRENDSZER. Vagyis pl. a kanapé, függöny, szőnyeg ugyanazokat a színeket tartalmazza, de nem egyenlő arányban. (10%, 30%, 60%) Ez annyira szubjektív, hogy pontos recept nincs (de van lakberendező, ha végképp nem boldogulsz ?
  • BÚTOROK csoportosítása: többnyire ezért működik az 1 kanapé, 2 fotel elrendezés.
  • KÉPEK a falon: ha megnézzük a csatolt fotót, látható, hogy a képek páratlan számúak, eltérő méretűek, de egy téglalap alakú befoglaló négyszögben vannak elrendezve. Egyforma a keretük és a színviláguk is hasonlít a környezetében lévő berendezéshez.

HÁZI FELADAT: szánj rá egy kis időt és alkalmazd a leírtakat. Több variációt is kipróbálhatsz, mindegyiket fotózd le, válaszd ki a legjobbat. Ha egyszer újból kedved támad átrendezni a lakást, csak elő kell venni a fotókat.

Nézd meg az eredményt és örülj !  🙂

No Comments Yet.

Leave a comment