MIÉRT (NE) VEGYÉL GÁZTŰZHELYET?

KEDVESEK! ÁLLJUNK MEG EGY SZÓRA!
Kijött egy elég új rendelet, ennek értelmében új gáztűzhelyt/gázfőzőlapot csak akkor lehet beépíteni, ha
- a páraelszívó a lakáson KÍVÜLRE, a szabad térbe van kivezetve
- a páraelszívó és a gáztűzhely KÖZÉ a gázcsőbe beépítenek egy érzékelőt, ami akkor engedi a gázkészüléket bekapcsolni, HA AZ ELSZÍVÓ MÁR MŰKÖDIK. Ez akkora költség, hogy már nem nagyon éri meg gáztűzhelyet vagy csak gázfőzőlapot venni, pedig én is azt szeretem jobban.

Tudomásom szerint - ha már régóta van ilyen tűzhelyed, amíg nem cseréled újra,  nem kell beszereltetni az érzékelőt és kivezettetni az elszívót falon kívülre a jogfolytonosság miatt, de mihelyst lecseréled, kalkuláld be ezt a költséget is.
Ha most az jutott eszedbe, hogy majd "okosba" megoldod, akkor számolj az alábbiakkal:
- ha nem teszed és valami baj történik - esetleg mehetsz a dutyiba és a biztosító sem fog fizetni.
- kérdezz rá a garanciára, mert lehet, hogy szabálytalan (azaz nem az új szabályoknak megfelelő) bekötés esetén nem nyúlnak hozzá a meghibásodott cucchoz és a további garanciát is elveszítheted
- ha bármi miatt ki kell hívni gázszerelőt, gázműveket, jó sok bírságot is a nyakadba varrhatnak, plusz köteleznek a szabályos bekötésre (és a megfelelő páraelszívó megvásárlására, ha nem ilyened van). Az már csak hab a tortán, hogy addig nem főzhetsz gázon, amíg ez az eljárás le nem zajlik, plusz a mesterek többszöri kiszállásáért is fizetsz. Azt nem tudom, hogy külön gáztervet is kérnek-e hozzá (azaz - hol megy a gázvezeték a tűzhelyedig, mert padlóba, falba nem vésheted bele), MINDENKÉPPEN KÉRDEZZ MEG EGY GÁZSZERELŐT, mielőtt készüléket vennél, s ha építkezni, felújítani kezdesz, akkor is tartsd ezeket észben.

Ne engem szidjatok a fentiek miatt 🙂 Valahol jogos a közös biztonságunk miatt, csak fáj kifizetni ennyi mindent. A rendeletet a légmentesen záródó ablakok miatt hozták, de ha neked MÉG nem ilyened van, akkor is érvényes a szabály  a lehetséges későbbi ablakcsere miatt.

Tudod, miért nem tervezz gázfőzőlapot a konyhaszigetbe? A gázcsövet nem szabad elrejteni, ezért nem lehet esztétikus módon odavezetni...

Tanácsadásért Skype-on is fordulhatsz hozzám 🙂

Comments are closed.