OTTHONFELÚJÍTÁS: MIRE ELÉG 3 vagy 6 MILLIÓ FT ?

AZ OTTHONFELÚJÍTÁS IDŐRŐL IDŐRE AKTUÁLISSÁ VÁLIK, A KÉRDÉS CSAK AZ, HOGY MENNYIT SZÁNUNK, SZÁNHATUNK RÁ

Ne feledd, hogy ezt a támogatást akkor veheted igénybe, ha van legalább egy 25 év alatti gyermeked, aki otthon lakik.  esetén lehet igénybe venni. Végre a "mama-hotelnek" is lesz előnye 😀

Lehet, hogy most érdemes előbbre hozni az időszerűvé váló otthonfelújítási munkálatokat, mivel 2021. január  1-jétől 2022. december 31-ig megnyílik az Otthonfelújítási támogatás lehetősége. Erről írtam egy összegzést ebben a cikkben, érdemes elolvasni.
Mivel a maximálisan visszaigényelhető összeg a ráfordításunk 50%-a, de maximum 3 millió forint, jól át kell gondolni, mire használjuk fel. A 3 millió visszaigényléséhez legalább 6 milliót "kell" elköltenünk, de inkább kicsit  többet - ha netán nem fogadják el valamelyik számlánkat. De erről a belinkelt írásomban vagy a Magyar Közlöny 259. számában részletesen tájékozódhatsz.

Azért rövidítve ide is beillesztem:
konyha felújítása
fürdőszoba felújítása
közműbekötés
fűtési rendszer korszerűsítése, cserélje
új kazán/bojler beszerzése
külső-belső szigetelés
galéria vagy belső lépcső kialakítása
tetőcsere, tetőfelújítás
napelemes rendszer kiépítése
garázs vagy nyári konyha felújítása
festés-mázolás
asztalosmunkák
Tényleg csak Tom és Jerry  lakosztályának felújítását nem vették bele - bár nem is zárták ki 🙂
Az említett cikkben a támogatás mellé felvehető CSOK-ot is említettem, ne hagyd ki, ha teheted.

SZÓVAL MI LEGYEN A FELÚJÍTÁSI KONCEPCIÓ?

 1. Állíts fel fontossági sorrendet.
 2. Tervezd meg a tennivalókat.
 3. A legégetőbb felújítandókhoz igazítsd a szükséges költségvetést (hozzávetőleg, persze).
 4. Keress hozzá termékeket és tervezőket, kivitelezőket, szolgáltatókat.
 5. Tartsd kézben a dolgokat, ne hagyd elszállni  a költségeket és a kivitelezőket sem = folyamatos kontroll és (ön)fegyelem.
 6. Gyűjtsd a számlákat és figyeld az arányokat (a nagyjából 50% anyagköltség  és 50% munkadíjak),  mert a mostani állás szerint ilyen alapon igényelheted vissza.  De: ha pl.  1 milliót költesz munkadíjra, 2 milliót anyagra, akkor is csak 1 millió Ft-ot igényelhetsz vissza. (Mert 50% munkadíj + ugyanennyi anyagköltség a támogatás alapja, azaz 2 millió, aminek a felét kapod vissza. )
 7. Tartsd szem előtt a dátumokat, mert 2022. december 31. az utolsó leadási határidő, de javaslom, hogy ne várj az utolsó pillanatig, hogy legyen lehetőség korrigálni, ha szükséges. Nézz bele időnként a Közlönybe, mert nem zárható ki, hogy módosítják menet közben is a támogatási feltételeket.
  Itt is olvashatsz még további részleteket, érdemes.

Nem tudom, rossz hír-e, de nem mindig a leglátványosabb rész a legfontosabb. Ha például régi házban a vízvezetékek vagy a villanyvezetékek nem voltak még kicserélve, akkor azt vedd előre. Képzeld, milyen az, amikor inkább csempézel vagy festesz, tapétázol, majd egy csőtörés  vagy falba vésett régi alumínium villanyvezeték  hibája miatt bontani kell és kezdheted elölről...

HOGYAN KEZDJ NEKI AZ EGÉSZNEK?

1. Hogyan állíts fel fontossági sorrendet?  Néhány kérdés önmagadhoz - természetesen csak azt nézd, ami Rád vonatkozik. Lehet, hogy az alábbi  felsorolás nem tartalmazza, hisz csak ötleadónak szántam.

 • tervezel-e  külső hőszigetelést vagy tetőtéri szigetelést?
 • nyílászáró cserét?
 • fűtésfelújítást?
 • kell-e a szobabeosztáson vagy funkciókon változtatni? (nagyobb fürdő, nappali és konyha egybenyitása, nagy terek kettéosztása, egyebek)
 • cserére szorulnak-e a villanyvezetékek és/vagy csövek? (ezeket szakemberre kell bízni és pl . a gázcsövekhez csak engedéllyel rendelkező gázszerelő nyúlhat
 • elég-e csak átfesteni a falakat, kicserélni a burkolatokat, új kád vagy...
 • régi (laminált) padló cseréje
 • írd a listához, ami nem szerepel rajta, de tervezed a felújítását.

A TENNIVALÓK

2. Hogyan tervezd meg a tennivalókat? Ez ugye megint a munkák fontosságának függvénye.  Ha nagyjából kitaláltad, mit szeretnél, felkészültél, akkor (és ne hamarabb) keresd meg a lehetséges kivitelezőket árajánlat, szerződés és munkakezdés ügyben.

Mivel járnak a munkálatok?

 • külső szigetelés, tetőcsere, stb.  - külön történet
 • bontani kell-e  nyílászárókat, falat, padlóburkolatot, csempét, stb?  Ez esetben kell hozzá konténer (1 vagy több) - zsákok, amiben kiviszik a sittet a konténerig, emberek, akik kiviszik odáig - esetleg területfoglalási engedély, ha társasházban laksz és/vagy kertes házban, de nem tudod telken belül tárolni a törmeléket  (további tudnivalók itt)
 • de mire bontani kezdesz, tudd, hogy mi lesz a lebontott rész sorsa: ha új fal, akkor tégla, vakolat és csempe vagy glett + festék, tapéta -ezek honnan, milyen,  megrendelni a mennyiséget, mikor érkezik, ki szállítja, ki viszi be a lakásba, főleg, ha 5. emeleti, ki engedi be őket a helyszínen?
 • ha csak festeni, mázolni akarsz és csak kisebb javításokat tervezel, ahhoz nem szükséges mega nekikészülődés, de azért ezt se kapkodd el
 • ezt is lehetne még folytatni, tedd meg, ha szükséges.

A 3. pont az, ami talán a legizgalmasabb, hisz a részletek ismerete nélkül is ez a legelső kérdések egyike .

MENNYI AZ ANNYI?

A csatolt ábrán egy 51 négyzetméteres budapesti belvárosi lakás átalakításának költségeit látni. Ez egy 2019-es munka, de az idén sem változott egy hasonló volumenű felújítás költségvetésének végösszege. A jövő évet még nem látjuk tisztán, de mihez tartás végett szerintem megfelel.  Mivel minden lakás, ház felújítása egyedi, helyszíntől, kivitelezőktől, a mindenkori anyagáraktól és a szolgáltatások árától is függ, ne vedd készpénznek. Ahány ház, ahány felújítás, annyiféle árajánlat.
Mazsolázni viszont remekül megteszi, innen letöltheted   51 nm-es lakás felújításának költségvetése
Ebben a táblázatban a lakás berendezése,  kazán, szaniterek, hideg- és melegburkolatainak ára nem szerepel, azok sem kis tételek, de először a  beépülő részletekkel foglalkozzunk.

ITT CSATOLTAM EGY TÁBLÁZATOT, de jön még holnap magyarázat is!

A táblázatból kitűnik, hogy együttesen bőven meghaladja a 6 milliót is, de ha ebből 3 milliót visszaigényelhetsz, azért azzal lehet mit kezdeni.
Amint azt ebben a cikkben   említettem, CSOK-kal, (dobbal, nádihegedűvel) kiegészítve valóban otthont teremthetsz a családodnak.

Készül egy kiegészítés a letölthető táblázathoz, melynek minden tételéhez írok pár magyarázó mondatot. Remélem, tudok majd olyan infókat adni, ami új lesz Neked, mert van olyan, amikor nem tudod, hogy még nem tudod.

Azért, hogy a szomszédok se nézzenek Rád ferde szemmel a kopácsolás és a por miatt, itt van hozzá egy jó megoldás 🙂

Vegyél el egy csokit!

Vegyél el egy csokit!

0 Responses

 1. […] Olvasd el a költségvetés előkészítéséről szóló további írást ITT. […]

Leave a comment