Kérsz 3 millát otthonfelújításra? Vagy még többet ajándékba?

NEM, NEM VICCELEK A 3 MILLÁVAL! 

Megjelentek a Magyar Közlönyben is az új Otthonfelújítási  támogatás részletei, amik néhány kis furiságtól eltekintve nagyon kedvezőnek mondhatók.
Mi a furcsaság? Ez sokaknak könnyebbség is lehet, mert akár tűzhely vásárlásához is felvehető, ami nem a klasszikus lakásfelújítás eleme. De még várjunk a hurráoptimizmussal 🙂

Fontos kiemelni, hogy mindössze KÉT ÉVIG, azaz 2021. január 1-jétől  2022. december 31-éig lehet élni ezzel a lehetőséggel. Mivel nem mindig könnyű hozzájutni sem az építő-és egyéb anyagokhoz, sem a megfelelő szakemberekhez , a számlák dátumai pedig csak ezen két dátum közöttiek lehetnek, tehát alaposan át kell gondolni mindent és felállítani magunknak egy tervet. Valljuk be, egy lakásfelújítás során ez az összeg - ha komolyabb beruházásban gondolkozunk, - elég hamar "elkopik", főként, ha nem is tudjuk az egész támogatást igénybe venni. Ne felejtsük el, hogy 6 millió pénz elköltésével juthatunk hozzá a feléhez, azaz max. 3 millióhoz.  Persze többet is költhetünk, de visszaigényelhető összeg felső határa változatlan marad. Ha pl. egymilliót költünk el, akkor annak a felét igényelhetjük vissza: fele anyagköltség, fele szolgáltatás (pl. munkadíj, tervezés,  szállítás stb.) Nem győzöm hangsúlyozni:  figyelmesen olvasd végig a szöveget, mert vannak banánhéjak.

Ezt a támogatást ugyan utólag lehet visszaigényelni, de ELÁRULOM ITT A CIKKBEN, hogyan juthatsz hozzá saját megtakarítás nélkül, ha nem tudod megfinanszírozni.
Azt is megtudod,  hogy a felújítandó házadra miként építs új tetőtéri lakást - két különböző támogatás felhasználásával. Természetesen különböző feltételei vannak mindkettőnek, ezeket is kifejtem.

Ez az írás inkább nem taglalja a támogatásokkal kapcsolatos összes részletet, mert akkor "Lenin-összes" lenne. Célom az olyan újdonságok kiemelése, amelyek eddig nem jelentek meg a támogatásokban, új elemek, érdemes róluk tudni.

AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS  GYERMEKET NEVELŐ CSALÁDOKNAK
A részletekről röviden

Előszöris nézzünk meg pár példát, hogy ki kérheti a támogatást?
Ezt is csak kivonatosan említem, mert a lenti linken ajánlatos kitanulmányozni a részletezett feltételeket - jó hosszú, így ide nem másolnám be.
Itt is elolvashatod.  Otthonfelújítási támogatás

  • Akinek van saját tulajdonú háza, ahová be van/nak jelentve
  • Van hozzá legalább egy - vele-velük (mert a gyermekét egyedül  nevelő szülő is jogosult lehet) 25 év alatti gyermeke és/vagy egy 12. hetet betöltött magzata. Vállalással (hogy X időn belül akartok) nem lehet igényelni.
  • FOGYATÉKOS gyereket nevelőknél  nincs felső korhatár! (2 évig)
  • Nincs olyan kikötés, hogy "apa férfi, anya nő"
  • Bizonyos feltételekkel egyedülálló/elvált szülők is kérhetik.
  • A többit olvasd el  valakivel együtt a közlönyben  (itt lentebb találod a linket), elég tömény, de muszáj, nehogy benézz valamit, s emiatt eless a lehetőségtől.

MILYEN KÖLTSÉGEKET LEHET VISSZAIGÉNYELNI?

  • A szokásos építőanyagok árát vagy többek között konyhabútort, klímát, napkollektort, sütőt (és a többi) is vehetsz a támogatási összeg 50%-ának felhasználásával, de még télikertet, garázst/kocsibeállót is hozzáépíthetsz a házhoz.
  • Az összeg másik 50%-ából  a szolgáltatások árát egészítheted ki  (tervezés, beépítés, szállítás, gázszerelés - hogy csak néhány példát említsünk)

Azaz  a visszaigényelhető anyagok és szolgáltatások ára nagyjából  fele-fele arányban oszlik meg.
A nagyon részletes leírás itt olvasható a Közlönyben: Otthonfelújítási támogatás

Ajánlom nagyon figyelmesen elolvasni, mert a jogosultság nagyon sok mindentől függ, például  nem lehet köztartozásod,  kell, hogy legyen legalább egy éve, max  egyszeri 30 napos megszakítással (minimum az egyikőtöknek) folyamatos TB  jogviszonyod. IS. Ha ezekkel bajban vagy, akkor is olvasd tovább.

Van még két éved 2022. végéig, ha most még nem vagy jogosult, addig összehozhatod a feltételeket, NE ADD FEL!

 CSAK SZÁMLÁSAN!  (nem 5%!)

Természetesen mindenről ÁFÁ-s számla kell és munkadíjként a rokon "számláját" nem fogadják el. Halkan megjegyzem: ezt ki és hogyan ellenőrzi? Ha hivatalos a számla (mert másmilyet nem adhat), akkor  mi azzal a baj?

SZEMÉLYID VAN?

Azt ígértem,  megtudhatod, hogyan lehet pénzt szerezni, hogy hozzájuthass a visszatérített pénzedhez 😉
A legegyszerűbb lehetőség a személyi kölcsön. Ehhez nem kell ingatlanfedezet, "csak" az igazolt jövedelemfedezet érdekli a bankokat. Ennek függvényében döntik el, kinek mennyi hitelt nyújtanak. Egyvalamit fontos tudni: a bankok nem kötelesek minden hozzájuk fordulónak kölcsönt nyújtani, úgyhogy  érdemes több bankot is körbejárni, hogy ne veszítsünk sok időt, ha nem járunk sikerrel az első helyen.
A kölcsönfelvételhez kapcsolódó járulékos költségek is ennél a típusnál a legalacsonyabbak. Itt is olvashatsz róla.

FELÚJÍTÁS ÉS TETŐTÉR BEÉPÍTÉS?

Ez a  2:1-ben esete és igen, megteheted, hogy a házat felújítod az otthonfelújítási kölcsönből, s egyidejűleg beépítheted a tetőteret a CSOK igénybevételével.  Utóbbinak az a feltétele, hogy teljesen külön bejáratú, önálló lakás jöjjön létre a tetőtérben saját konyhával, fürdőszobával és lakrésszel. (egy vagy több szobával)

A tervezéshez kisebb vagy nagyobb mértékben kérhetsz segítséget
Klikk ide!  Ha kisebbet, Klikk ide, ha nagyobbat.
VAGY Klikk ide, ha Skype tanácsadásra van szükséged.

Én abban segíthetek, hogy a hatékonyan tudd elkölteni a pénzedet a felújításra.
Mielőtt a bankba mész, rendezzük az elképzeléseidet és a lehetőségeidet, hogy felkészülten menj a bankba.
Fontos: pénzügyi tanácsadást a pénzintézet tud adni.

Ehhez is több szabály tartozik, például a nyaralót nem újíthatsz fel vagy nem építheted be a tetőterét a támogatások segítségével.  A már említett Magyar Közlöny 259. számán kívül itt is olvashatsz róla bővebben a HÍREK fül alatt és itt is   .

A kedvezmények a Nagy-Britanniából és Írországból hazatelepülni szándékozókat is megilleti, ezzel szeretné a kormány elérni, hogy  költözzenek haza.

2021. január 1-jén lép életbe ez az új támogatás. Mivel sok pontatlanság volt/van ezzel kapcsolatban, lehet, hogy még addig faragnak rajta. Ezért kérdezz rá ott, ahol majd intézed az igénylést. Írd össze minden kérdésedet a Közlönyben olvasottak alapján, nehogy a Szilveszter utáni kijózanodás a MÁK-nál érjen utol .

Kinél lehet igényelni és ki fogja folyósítani?

A folyamatról az elbírálásról még nem sokat lehet tudni, azonban a hírek alapján úgy tűnik, hogy nem a bankoknál, hanem a Magyar Államkincstárnál (MÁK) lehet igényelni, és ők is fogják folyósítani.

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment