KIVÁLASZTOD, BESZERELJÜK NEKED és/vagy BEÉPÍTJÜK

Kiválasztás, beszerelés, beépítés, hogy ne legyen kérdés:

Valóra válnak-e az álmok?

Közeledik a megvalósulás pillanata, de előbb még van pár komoly feladat.
Talán nem hiszed el, de akkor szabad csak belekezdeni a kivitelezésbe, amikor már minden ki van választva. MICODA???  Nem hiszed? Miért nem elég akkor kiválasztani a lámpákat, bútorokat, szanitereket, amikor már kész a ház? Hú, de könnyen bebizonyítom, kapaszkodj !

Pontosan mit is választunk ki, szereltetünk vagy építtetünk be?

A kiválasztás kicsit olyan, mint a főzés, a vásárlás előtt el kell dönteni, mi lesz az ebéd, hogy ne legyen a töltött csirkéből végül valami furi katyvasz.

 • Szóval a helyes sorrend:
  megálmodjuk, hogy milyet szeretnénk – a realitás talaján maradva, ha muszáj 🙂
 • megtervezzük (vagy terveztetjük, akár közösen a lakberendezővel, mert ez is egy szakma), hogy mi és hogyan valósuljon meg,
 • lehetőség szerint egyeztetünk a kivitelezőkkel, ez mindenkinek hasznos lesz
 • felkeressük a kereskedőket, akiktől stílusban, méretben, árban, anyagban, használhatósági szempontból a legjobb ajánlatot kapjuk
 • nem hátrány, ha tudjuk: a kiválasztott kereskedő is ért a szakmájához és a termékekhez, segítőkész, rugalmas, pontosan szállít (most épp a pandémia miatt ez főleg fontos), hogy csak néhányat említsünk a fontos szempontok közül
 • árajánlatokat kérünk, ezeket betesszük egy táblázatba – vagy kockás füzetbe és amikor már nagyjából összeállt a kép, hogy mi, hova és mennyiért kerül a lakásba, - kell-e módosítani valamin, akkor...
 • ...rendelünk – általában úgy, hogy visszafelé számolunk: mikorra kell megérkeznie, mennyi ideig kell rá várni, ha nincs raktáron, egyebek, bármi közbejöhet.

Ezeknek magától értetődőnek kellene lennie, de sajnos nem mindig van így.

Manapság olykor egyik napról a másikra dőlnek be cégek, sokszor önhibájukon kívül nem tudnak teljesíteni már megrendeléseket. Akkor pedig csúszik minden. Ha késik a készülékek beérkezése, akkor a beszerelése is, és ha például a (konyha)bútor sincs beépítve, az tovább keveri a folyamatokat. Ezt alapos felkészüléssel elkerülhetjük.

Kemény dolog ez  még nekünk lakberendezőknek is, folyamatosan képben kell lennünk, úgy szervezni, ami rajtunk múlik, hogy mire be kell építeni az adott terméket, addigra mindennek kész is kell lennie (parapetfalak, víz- és elektromos kiállások, burkolás, festés) – és a beépítendőknek meg kell érkeznie. Lehetőleg mindnek, főleg amikhez szakember kell.

Szóval miért kell a ház elkészülte vagy a lakás átalakítás kezdete ELŐTT kiválasztani a hozzávalókat?

Nézzünk példaképpen egy fürdőszobát.

 • kád ÉS zuhany?
 • csak zuhany? besétálós? síkba burkolt vagy zuhanytálcás?
 • csak kád? egyenes vagy sarokkád, netán kétszemélyes?
 • szimpla vagy dupla mosdó?
 • WC és bidé is lesz benne?
 • a mosógép itt lesz?

Ezeknek a funkcióknak együtt és külön-külön is más a helyigénye, gépészeti kiállásai (=víz, áram, csatorna, szellőzés). Nem nehéz belátni, hogy a „majd menet közben kialakul” nemigen fog működni.

Ez még csak a fürdőszoba. Hogy ne fürödjünk be a végén, a funkcióelemzést (is) minden egyes helyiség esetén érdemes végigzongorázni - egymással kölcsönhatásban is.

Ha nem kell utólag Aladdin csodalámpáját dörzsölgetned, mert minden klappol akkor a dzsinnt elküldhetjük szabadságra.:)

Kapsz egy kis házi feladatot, ha benne vagy: használhatod a lenti funkciósablont is, plusz puskázhatsz a kitöltött mintáról, ennek alapján könnyebb átlátni a tenni-venni valókat és beírni az üres „buborékokba”.

Én ugyibár nem látom a lakásodat, házadat, ezért az ábra is csak sematikus lehet, egészítsd ki vagy csak azzal a részével foglalkozz, amit érint például a felújítás.
Innen lehet a kisebb részletek felé haladni, azaz az egyes helyiségekre lebontani a feladatokat.

Szóbeli  S.O.S. online tanácsadást is kérhetsz,

vagy komplett tervezést is igénybe vehetsz – akár az egész lakásra/házra (irodára, panzióra, stb.), akár csak egy-egy részére: amerikai konyhás nappali-étkező vagy például fürdő, netán gyerekszoba és így tovább.

Puska, FUNKCIÓSABLON

Puska, FUNKCIÓSABLON
1 szintes házhoz

Kitöltendő funkciió sablon

Kitöltendő funkciió sablon

A helyiségeket, ezek kapcsolódását Neked kell kitölteni attól fügően, hogy milyen a saját (vagy leendő) lakásod/házad  beosztása.

Nincs más hátra, mint nagy levegőt venni éééés hajrá!
Ha van kérdésed, írj nekem ide.....

No Comments Yet.

Leave a comment