Az otthonfelújítási támogatás kinek lesz jó?

Mit jelent az otthonfelújítás?

Lakásfelújítás? Korszerűsítés? Átalakítás?  E három együtt jár.  Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt - kis részben - támogatja, legyen szó energetikaikorszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. Ezért csak ésszel...
Példájuk szerint egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család. MÁR HA VAN kp-ben 6 milliója meg egy otthon lakó, 18 év alatti gyereke (egy gyerekre is adják).

Megtévesztően azt mondják, hogy a kiadások felét (?) állják, majd hozzáteszik, hogy a "felét" úgy, hogy csak max 3 milliót és azt is utólag.   Azt még nem tudjuk, pontosan milyen számlákat fogadnak el,  állítólag a számlás munkadíjakat is, de ez is tisztázatlan e bejegyzés írásakor,  úgyhogy csak óvatosan. Majd valamikor jövőre kiderülnek a részletek, addig ne kezdjünk felújítani. De végig gondolni és megtervezni már ér. Ne felejtsük el, hogy a felújítás volumenétől is függően a "közel nulla" energiafelhasználású követelményeknek is meg kell majd felelni (pl. fűtés. szigetelés, szellőzés) . Ez nem lesz egyszerű feladat.

Azt írja az újság: "Reméljük, segítség lesz azoknak is, akik eddig azért halogatták az esetleges költözést, mert csak az olcsóbb, felújítandó lakásokra volt elegendő pénzük. A programnak köszönhetően viszont a megvásárolt lakást állami támogatás felhasználásával a saját igényeik szerint korszerűsíthetik." Csak halkan jegyzem meg: 3 vagy 6 millió forint elég kevés, az energetikai rendszer teljes korszerűsítésére főleg, de bármennyit is igényelhet vissza a család, az "talált pénz", örüljünk neki. Viszont legyünk tisztában azzal, mennyit "találunk" és mennyivel kell kiegészítenünk, nehogy szó szerint ráfázzunk. De olvasd tovább, mert pontokba szedve matekozunk egy kicsit.

Egy fórumon azt kérdezték tőlem, hogy saját kivitelezésű munka nem lehet?
Természetesen lehet, de ahhoz nem jár támogatás, hisz a számlák alapján  fizetnek.  De építőanyag, burkolat, ablak-ajtó és egyéb beruházásokról úgyis kell számlát kapnunk, hidd el, nem lesz gond a számlák összegyűjtése.

Így vedd igénybe a támogatást

Tudom, az ember frászt kap, ha csak belegondol ebbe az egészbe, de jobb, ha inkább megtervezzük a várható kiadásokat - és szorozzuk meg 1,3-mal, mert mindig vannak nem várt költségek.

  • Ezen kívül: nem muszáj 6 milliót elkölteni a 3 millió visszaigényelhető összeghez, ha a felújítás nem kerül ennyibe vagy ha nincs 6 millió.
  • Számoljuk össze a számlás tételeket, nézzük meg, mire futja, mennyit kellene még költeni és ebből kb. mennyit lehet igényleni támogatásként.
  • Árajánlatokat már most is érdemes bekérni, főleg azért, mert sokat kell várni a mesteremberekre, és ha kellenek, akkor az engedélyekre is. Tegnap kérdeztem a kivitelezőmet, azt mondta, minimális mértékben emelkedtek az árai és ez nem is fog nőni, így a kivitelezés áraival is viszonylag reálisan számolhatsz . Ha ez - csak a példa kedvéért - eléri a hatmillát, akkor abból lehet, h hármat visszaigényelhetsz.
  • Ha meg tudod csinálni házilag a burkolást, festést meg azokat a munkákat, amikhez értesz vagy segít a barátod, rokonod, arról nem lesz számlád, mert magadnak sem számlázol, de már az is megtakarítás, a különbözetet is a házra fordíthatod és megvendégelheted a kalákát is.
  • PÉLDA: van kétmilliód, amiből visszaigényelhetsz  mondjuk egymilliót , máris lesz plusz egy milliód, amit még elkölthetsz.  Azaz a Tiéddel együtt összesen hármat, amit a lakásra, házra fordíthatsz.
    De ha van 6 milliód, hármat visszakapsz, akkor már összesen kilenc milliót tudsz elkölteni a házadra vagy lakásodra és a visszaigényelt összegről  már
    nem kérnek kimutatást, hogy mire fordítottad 🙂

Meddig várjunk a lakásfelújítás befejezésével?

Csak még a részeteket nem tudjuk, pl. mennyi idő, amíg a visszaigényelhető összeget megkapjuk.  (Azaz ha még van kivitelezésre váró munka,  meddig kell állni vele , hogy visszaköltözhessünk a készbe vagy jövő Karácsonyig "kempingezzünk" a rokonoknál.

Most készül egy összeállításom egy "átlagos"  felújítás részletekre lebontott  költségvetéséről. Ha kéred, kérlek, küld egy emilt a lakber@zamborszkyeva.hu-ra és küldök egy Google Drive linket, ahol elérheted.

Alaprajzi és színtanácsadást , valamint tervezést is kérhetsz tőlem.

Ha érdekesnek találod, a bejegyzést, küldd el  annak, akinek szüksége lehet rá 🙂

SZÉP LAKÁST, KÉNYELMET 🙂

No Comments Yet.

Leave a comment